donderdag 23 januari 2014

Schenking Matthijs

Na het overlijden van oud-bestuurslid van de Heemkundige Kring 'De Oost-Oudburg' en ere-gemeentesecretaris van Lochristi, Leon Matthijs, waren er frequente goede contacten met de familie via zoon Luc Matthijs.

De daarop volgende maanden kwamen regelmatig zeer interessante schenkingen binnen uit het goed gestoffeerde archief van Leon.

Schenkingen die onze collectie Lochristi een boost gaven en daardoor nog interessanter maken voor de onderzoekers die in die richting studies maken. Het vraagt uiteraard ook enige tijd om het materiaal in de collectie te incorporeren.

In het recentste deel van de schenking zaten duizenden glasnegatieven. Niet zo verwonderlijk want Leon was ook een uitstekend amateur-fotograaf en voorzitter van VTB Fotoclub Spotlicht Lochristi.

Medewerker Frederik Vanderstraeten is ondertussen reeds een paar weken bezig om deze glazen pareltjes te digitaliseren. Enerzijds om ze te beveiligen tegen de tand des tijds, anderzijds om ze beschikbaar te stellen via ons beeldarchief. Ondertussen zijn er reeds een paar dozen afgewerkt en geven we jullie hieronder een montage van een 7-tal beelden.

Met gewaardeerde dank aan de familie voor hun bijdrage aan het DSMG.

Duitse soldaten die pauzeren met de mededeling 'Zur Erinnerumg - Begien - 1917'
(glasplaten Leon Matthijs - digitalisatie Frederik Vanderstraeten)

Geen opmerkingen: