vrijdag 24 januari 2014

Nog een nieuwe schenking

Toeval wil dat we in de periode van de 'schenking Leon Matthijs' een tweede schenking ontvingen van de familie Deflou uit Zaffelare.

Ook hier gaat het om een reusachtige collectie glasplaten. Spijtig genoeg zijn deze niet in ideale omstandigheden bewaard en moeten ze dringend gedigitaliseerd worden om het beeld te kunnen bewaren. Medewerker Frederik Vanderstraeten heeft er nu reeds een 800 verwerkt, maar er zijn er nog ruim 2000 te gaan. Nog ettelijke dagen scanwerk voor de boeg.

De glasplaten zijn allemaal personen, gezinnen of families die werden gefotografeerd. De platen zijn genummerd en waarschijnlijk hield de fotograaf een register bij met de namen van zijn klanten. Spijtig genoeg is dat register vermoedelijk verloren gegaan en kennen we de namen niet van de gefotografeerde personen.

Nochtans is de collectie niet onbelangrijk omdat ze ons een beeld geeft van de kledij uit de periode 1900-1920. Heel wat lagen van de plaatselijke bevolking van gegoede burgers tot boeren en arbeiders, volwassenen tot kinderen passeren de revue.

De collectie geeft ons een goed beeld over de professionele evolutie van de fotograaf zelf. In het begin zitten er tussen de beelden onder- en overbelichte opnamen, terwijl naarmate de tijd vordert de beelden van prima kwaliteit worden qua contrast en belichting. Op het moment dat het celluloid negatief zijn intrede doet zien we dat de fotograaf terug moet leren met dit materiaal om te gaan, want er zit heel wat minder goed belicht materiaal in de eerste doosjes. Iets wat echter opnieuw verbeterd naarmate we verder gaan.

De fotograaf wordt ook blijkbaar steeds professioneler want hij begint op een bepaald moment met decordoeken te werken. Ook gebruikt hij een tafeltje waarop de geportretteerden hun hand of arm konden laten rusten, zodat ze stabieler stonden om stil te kunnen blijven staan tijdens de lange belichtingstijden. Datzelfde tafeltje duikt op zeer veel foto's op, zowel bj binnen- als buitenopnamen. Sommige mensen herkennen het tafeltje van op andere foto's die ze thuis hebben van oudere familieleden.

Het is ook fantastisch om te zien welke kwaliteit (scherpte, contrasten, ...) de fotografen uit die tijd met beperkte mogelijkheden konden bereiken. Vaak om jaloers op te zijn voor fotografen met de huidige gesofisticeerde apparatuur.

Ook aan deze familie hartelijk dank voor de schenking van deze prachtige collectie die een mooie aanvulling is voor ons beeldarchief.

Geen opmerkingen: