woensdag 9 april 2014

Luchtschip ontploft boven Gent

Gedurende 4 dagen (5 t/m 8 april 2014) was onze DSMG-medewerker Frederik Vanderstraeten, samen met drie leden van de Poelcapelle 1917 Association, te gast bij de WFA (Western Front Association) te Swindon (GB).

Onze collega was uitgenodigd om zijn lezing over het zeppelinverhaal van Sint-Amandsberg daar te houden op zondagnamiddag 6 april. Een uitdaging omdat het enerzijds in het Engels moest en anderzijds dat dit in het hol van de leeuw was, midden in Warnefordcountry.


Het publiek was uiterst geïnteresseerd en had nog een reeks vragen in petto voor de spreker. Ze gaven te kennen dat ze blij waren het verhaal nu eens van naaldje tot draadje te kennen en waren vol lof over de uiteenzetting. Ze waren echter wel verwonderd dat niemand onder hen er ooit aan had gedacht om de gebeurtenis zelf grondig uit te diepen. Gelukkig hadden ze er in Sint-Amandsberg wel aan gedacht. Na afloop kwam Ian (zie witte pijl foto onder) zich bekend maken als een familielid van Reginald Warneford.


Het WFA had ons bezoek grondig voorbereid en wist perfect wat ik nog wilde zien. Het was uiteraard allemaal gelinkt aan Reginald Warneford. Stuart Witts (foto hieronder) van WFA spaarde geen moeite om aan onze wensen te voldoen.


Hij contacteerde Lady Evans (midden foto onder), die ons in Sevenhampton de Saint-James Church en de omgeving liet zien. Deze kerk met kerkhof stond op het vroegere domein van de Warnefords. Een monumentale dreef gaf toegang tot de 'estate'.


Op het kerkhof rond de kerk vonden we nog een graf van een Warneford. Er lag ook een andere illustere bekende. Hoewel hij niets te maken had met ons verhaal, waren we toch verwonderd daar de laatste rustplaats te vinden van Ian Fleming, de geestelijke vader van 007 (James Bond). Hij rust daar werkelijk 'in the middle of nowhere'.


Geen opmerkingen: