vrijdag 28 maart 2014

Nacht van de Geschiedenis in Wondelgem

Het Davidsfonds Wondelgem organiseerde een fantastische Nacht van de Geschiedenis. De ruim 130 aanwezigen genoten van hun trappist en boterham met 'huufvlakke' en hingen letterlijk aan de lippen van onze DSMG-medewerker, Frederik Vanderstraeten. Hij bracht hen tot in detail het verhaal van het 'Luchtschip ontploft boven Gent'.Het gebeuren in de nacht van 6 op 7 juni 1915 is nu voor de inwoners van Wondelgem volledig duidelijk. Velen waren verwonderd dat deze enorme luchtschepen in die tijd meermaals per week in hun buurt passeerden toen ze de Brugsevaart volgden. Dat het ganse verhaal van LZ 37 ook bij hen in de buurt begon, aan Bierstalbrug te Lovendegem, kwam als een totale verrassing.Na de lezing kwamen heel wat toehoorders een praatje maken en lieten ze hun boek door één van de auteurs handtekenen. Vragen en opmerkingen waren legio, ze konden er niet genoeg van krijgen. Het leek wel of sommigen het betreurden dan ze er toen niet bij waren geweest.


Opmerkelijk was de aanwezigheid van een 92-jarige afkomstig uit Sint-Amandsberg, die vanuit zijn RVT heel speciaal naar de lezing was komen luisteren. De van verst komende luisteraar kwam uit Ronse. Hij was een tijdlang vervangend organist in de Sint-Amanduskerk en maakte via deze weg kennis met het Warnefordgedenkteken. Hij wilde het verhaal van naaldje tot draadje kennen en kwam daarom naar de Nacht van de Geschiedenis.


Het verhaal van LZ 37 blijft de mensen blijkbaar nog steeds boeien. Daarom kunnen we nu reeds verklappen dat er in 2015, het jaar waarop het luchtgevecht exact 100 jaar geleden gebeurde, een grote herdenkingstentoonstelling komt met diverse activiteiten. Geïnteresseerden houden best in hun agenda een plaatse vrij tussen 23 mei en 7 juni 2015. Zondag 7 juni 2015 zou trouwens de topdag van het gebeuren moeten worden.
Place to be: de kerk van het Groot-Begijnhof te Sint-Amandsberg.

Voor meer info: hou deze blog in het oog.

Foto's: Erik van Hurck, Fotoclub Fodifi Wondelgem.


Geen opmerkingen: