zaterdag 13 december 2014

Presentatie Jaarboek 51

Donderdagavond, 11 december 2014 mocht een fier Oost-Oudburgvoorzitter, Louis Gevaert, het 51ste Jaarboek van de heemkundige kring in een tot de nok gevulde raadszaal van het gemeentehuis van Lochristi aan het publiek voorstellen.

Geassisteerd door DSMG-voorzitter Bert Vervaet ondervroegen zij de verschillende auteurs over hun bijdrage.

Adelheid De Logi, auteur van het artikel 'Vijftig jaar archeologisch onderzoek op het Eenbeekeinde te Destelbergen' liet zich tot onze spijt verontschuldigen.

Auteur Geert Geers, Het oorlogsmonument 1914-1918 te Sint-Amandsberg (deel 2), was op dat moment op militaire missie en gaf per film toelichting.

De foto's Geert Herman, dagblad Het Nieuwsblad/de Gentenaar, geven duidelijk de sfeer van deze avond weer. Met dank aan de fotograaf.


Luc Devriese, Het galgenveld op de Muide. Van gruwelplek tot rustige woonbuurt tussen Rotterdagstraat en Goedendagstraat, zorgde op zijn eigen humoristische noot voor het horroraspect op deze donkere winteravond.


Miet De Groote gaf meer uitleg bij 'De Kerkenakker en get Goed ter Galeiden op het Eenbeekeinde te Destelbergen' en Frederik Vanderstraeten legde het publiek uit wie de Sint-Amandsbergse burgemeester van Cleemputte was waarover hij twee bijdragen (de 2de samen met Maurice Vollaert) pleegde, 'Henri Van Cleemputte, burgemeester van Sint-Amandsberg van 1908-1922 en Ridder in de Leopoldsorde in 1911' en 'Henri Van Cleemputte, Huldeboek tgv zijn benoeming in de Leopoldsorde'.


Patrick Viaene schreef uit eigen ervaring de geschiedenis neer van zijn muziekgroep 'Muziekgroep Zacht Geweld. Terugblik op een Gentse Free Jazz Groep', terwijl Bert Vervaet zijn monnikenwerk om de oorlogsslachtoffers van 1914-1918 uit Groot-Lochristi samen te brengen en een gezicht te geven toelichtte. 'De dodelijke oorlogsschactoffers 1914-1918 van Lochristi, Zaffelare, Beervelde en Zeveneken'.


Adhemar Van Acker sprak met vuur over zijn grootvader, die ooit bekend burgemeester van Lochristi geweest was. 'Pierre-Bernard Van Acker, burgemeester van Lochristi van 1921 tot 1934'.

De toen reeds geslaagde avond werd afgesloten met een reĆ¼nie van Met Zacht Geweld, die ons gedurende een half uurtje in een nostalgische sfeer lieten genieten van een mini-optreden, waarbij ze een stukje oude stomme film met hun jazz klanken begeleidden. Voorwaar iets unieks dat door het publiek ten zeerste werd gesmaakt.


Geen opmerkingen: