maandag 28 juli 2014

Het vliegtuig van Warneford op reis 3

De bedoeling was om de Morane-Saulnier L-replica van Warneford bij de passage van de Tour in Poelkapelle, de thuishaven van dit vliegtuig, op te hangen op een cruciaal punt van het parcours. Op deze manier konden de camera's het niet missen. De weergoden beslisten er anders over.

Het weekend van 2 en 3 augustus 2014 pronkt het echter op de fly-in ter gelegenheid van de WO I-herdenking op de vliegbasis van Koksijde.



Waarom zoveel aandacht voor dit toestel?

Dit toestel heeft uiteraard onze interesse omdat het met dit type was dat de Britse piloot Reginald Warneford in de nacht van 6 op 7 juni 1915 de Duitse zeppelin LZ 37 neerhaalde. Het reusachtige luchtschip stortte brandend neer tussen de kerk en het gemeentehuis van Sint-Amandsberg. Het brandende voorstuk zette de slaapzaal van de zusters van de Visitatie in lichterlaaie, waarbij één zuster in brand bleef en een andere zwaar verbrand werd.



Mei-juni 2015 

De Heemkundige Kring De Oost-Oudburg en het DSMG willen deze gebeurtenis in het kader van WO I herdenken. We kunnen bogen op een grote schare enthousiaste medewerkers en verenigingen, die we later zullen bekend maken als de lijst volledig is.
We kunnen jullie nu reeds het programma in grote trekken meegeven: 
23 mei t/m 7 juni 2015 een grote tentoonstelling in de begijnhofkerk van Sint-Amandsberg met de replica van de Morane-Saulnier L als blikvanger,
27 mei 2015 - 19.30u. - Frederik Vanderstraeten vertelt in de begijnhofkerk uitgebreid de gebeurtenissen van, de aanleiding tot en de naweeën van het exploot van Reginald Warneford,
* 3 juni 2015 - 19.30u. - Johan Vanbeselaere komt in de begijnhofkerk van naaldje tot draadje het bouwen van de Morane-Saulnier L uit de doeken doen. Een project van de leerlingen van het VTI in Ieper dat niet zomaar van een leien dakje liep,
* 7 juni 2015 - 9u.-18u. - Grote herdenkingsdag die start in Lovendegem, plaats waar Warneford de LZ 37 spotte, via de Westerbegraafplaats, Brugsepoort, Groot Begijnhof, Warnefordstraat en Sint-Amandsbergcentrum naar Gontrode, de basis waarnaar LZ 37 op weg was. Op deze 7 plaatsen worden ofwel een gedenkplaat, een monument of een oriëntatietafel onthuld. Het definitieve programma volgt later.
We kunnen nu reeds verklappen dat we familieleden van Reginald Warneford en Otto Vanderhaegen verwachten.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de weekends van 10 tot 18u. Voor scholen en verenigingen kan gratis een geleid bezoek aangevraagd worden gedurende de week. Afspraken te maken met Frederik Vanderstraeten via vanderstraeten.fr@telenet.be of 09/229 39 46.
 


Geen opmerkingen: