vrijdag 27 juni 2014

Morane-Saulnier L - 'Le Parasol'


Dit vliegtuig is een Morans-Saulnier L waarmee de Britse piloot Reginald Warneford op
7 juni 1915 de Duitse zeppelin LZ 37 neerhaalde. Bewuste zeppelin vloog brandend over Gent en stortte uiteindelijk neer op het kerkplein in het centrum van Sint-Amandsberg.

Waarom de focus op dit toestel? Het DSMG en de Oost-Oudburg plannen volgend jaar samen met een aantal partners een grote herdenking van dit gebeuren. Voor meer info houden jullie best deze blog en de publicaties van de Oost-Oudburg in het oog.

We willen jullie naarmate de inhoud van de herdenking vaste vorm krijgt meer en beter informeren. We kunnen nu al verklappen dat het de moeite zal zijn.

Pronkstuk wordt deze Morane-Saulnier L, die zal te zien zijn in het Sint-Amandsbergse begijnhof. Geen schaalmodel, maar een perfecte replica op ware grootte. Het toestel verliet op 15 mei 2014 zijn veilig onderkomen in Poelkapelle, om aan een tocht door België, Groot-Brittannië en Frankrijk te beginnen. Het is op deze tocht dat het ook Sint-Amandsberg aandoet.

Twee piloten worden tijdens deze herdenkingstocht in het kader van de 'Groote Oorlog' geëerd: enerzijds Georges Guynemer, die er tal van luchtgevechten mee won en in de buurt van Poelkapelle neerstortte en om het leven kwam en Reginald Warneford, die er zijn heldendaad boven Gent mee verrichtte.


Ter info het artikel uit het Nieuwsblad van 15 mei 2014, met bovenstaande foto van Flamand.

Wie gisteren (nvdr 14 mei 2014) voorbij het marktplein van Poelkapelle passeerde, keek wellicht even vreemd op. De replica van het oorlogsvliegtuig waarmee de Franse piloot Georges Guynemer zijn laatste vlucht maakte tijdens WO I stond daar namelijk opgesteld. Het vliegtuig werd weer bovengehaald omwille van opnames voor een nieuw één-programma van Karl Vannieuwkerke rond de passage van de Tour de France.

Mozaïek

"Het programma wordt uitgezonden aan de vooravond van de Tourrit die in Ieper start", zegt Johan Vanbeselaere van het Guynemercomité. "Ook tijdens de doortocht van de Tour zal het vliegtuig trouwens op het marktplein staan. Daarnaast maken we ook een mozaïek van liefst 400 vierkante meter met daarop de beeltenis van Guynemer."

Het vliegtuig werd gebouwd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het Ieperse VTI in 2009, waar Johan technisch leerkracht is. Daarna verdween de replica uit de school en werd het ondergebracht in de feestzaal van de gemeente. Tot op vandaag is er nog geen definitieve locatie gevonden. "We begrijpen dat het vliegtuig een toeristische en historische waarde heeft en hopen tegen eind volgend jaar de replica uiteindelijk een vaste plaats te geven", zegt burgemeester Alain Wyffels. "Momenteel hebben we goede gesprekken met een privépartner om de replica in een onthaalpunt bij het Guynemer Monument te plaatsen."Tournee

Tijdens de zomermaanden vertrekt het vliegtuig ook op tournee. "De eerste halte wordt het VTI van Ieper waar het verhaal begint. Ondertussen hebben we contacten met historici uit het Franse Soisson waar Guynemer in 1915 zijn eerste overwinning behaalde. Ook vanuit Engeland is er interesse", besluit Vanbeselaere. (DMN)


Tourliefhebbers moeten de rit van 9 juni met start in Ieper goed in het oog houden. Jullie zullen het toestel dan reeds op televisie zien, maar volgend jaar kunnen jullie het echt in Sint-Amandsberg komen bewonderen.

Geen opmerkingen: