Paul Oyen in Rijkswachtuniform anno WO I was deze dag ceremoniemeester van dienst, een taak die hij de ganse dag plichtsgetrouw vervulde. Gelukkig dat we hem als expert hadden om de officiële momenten met zijn ervaring in goede banen te leiden.
Trompetters Daniël Everaert en Kris Burggraeve openden op hun Thebaanse trompetten. Indrukwekkend! Iedereen was onmiddellijk bij de les. Ikzelf gaf het belang van Lovendegem-Vinderhoute in het Nederlands en Engels weer, waarna Noël Fack ons vergastte op een oorlogslied. Schepen van cultuur Gerrit Van Brabandt schetste het gevaar van de zeppelins en het gevolg van de daad van Warneford. Burgemeester De Wispelaere onthulde de gedenkplaat, waarna de trompetters 'The Last Post' ten hore gaven. Gert Rücker, kleinzoon van zeppelinbemanningslid Carl Gottlob Claus en Nadine Lenssens legden bloemen neer. De trompetisten sloten het eerste gedeelte af.
Tot onze aangename verrassing was het VRT-journaal aanwezig. Wie had durven dromen dat we met deze herdenkingsdag het regionale zouden overstijgen! Dankjewel VRT. Wie de nieuwsuitzending miste kan ze via de VRT-website nog steeds bekijken via deze link:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.39297?video=1.2361260
Bedankt aan fotograaf Jos Wittezaele van de Koninklijke fotokring Lux Nova voor zijn reportage.
Van Vinderhoute ging het naar de Gentse Westerbegraafplaats waar we het gigantische zeppelinmonument opzochten. We volgenden hetzelfde stramien met trompetmuziek, verhaal en een lied van Noël Fack. Schepen Tom Balthazar, die zijn zieke collega Sofie Bracke, verving nam het woord en onthulde nadien het plakket.
Marc Van Der Haegen, familie van de zeppelincommandant Otto Van Der Haegen, Gert Rücker, kleinzoon van zeppelinbemanningslid Carl Gottlob Claus en Nadine Lenssens, Royal British Legion legden bloemen neer. Nadien nam Marc Van Der Haegen het woord om de zes andere verongelukte bemanningsleden bij de hulde te betrekken.
De groepsfoto vlnr: Nick Tulloch, Rita Scheirlinck (familie van Otto), Piet Dhanens, Marc Van Der Haegen, Brigitte Rücker, Frederik Vanderstraeten, dochter van Joan, Ian McDougall, Gert Rücker, Richard Naesmyth, Alastair Kinross (beide familieleden van Reggie uit UK), Joan White, dochter van Nick en Daniël Tulloch.
De bus bracht ons daarna naar het begijnhof waar de voorzitter van de raad van bestuur, Lieven Decaluwe, even was weggelopen van het 'Open Hof' om ons te verwelkomen. Na het afwerken van de ondertussen klassiek aan het worden onderdelen nam Lieven Decaluwe het woord waarna hij het plakket onthulde. Symbolisch legde de 5-jarige Daniël Tulloch hier de bloemen neer om het eerste burgerslachtoffer van de zeppelin, de 9-jarige Odile Maes, te herdenken.
De kleine Daniël Tulloch vertrouwt het hier blijkbaar niet helemaal!
Danny Vanseveren laat zijn exemplaar van het boek 'Luchtschip ontploft boven Gent' tekenen door alle aanwezige familieleden van Warneford en de Duitse bemanning.
Waarom had ik daar verdorie ook niet aan gedacht.
Dit wordt een uniek exemplaar, eentje om jaloers op te zijn!
Na de lunch bleef er nog tijd over om de tentoonstelling en het begijnhof te bezoeken. Iets wat onze buitenlandse gasten met beide handen aannamen. Je trof hun aan op ontdekkingstocht op de tentoonstelling, in gesprek met elkaar of met ons. Zij waren één en al bewondering en verwondering voor wat we hier over een stukje van hun familiefeest hadden samengebracht.
Na de middag stond de inhuldiging van het plakket aan de Warnefordstraat op het programma. AVS nam daar de reportage over van VRT. Totaal onverwacht blijven we op deze manier de ganse dag in de mediabelangstelling.
Tony Oyen nam het als trompetter voor de namiddag over van zijn gewaardeerde collega's met de Thebaanse trompetten. Frederik zette zijn verhaal verder met de volgende episode, waarna Noël Fack een zeppelinlied ten berde bracht. Ian McDougall nam als Vietnamveteraan het woord in naam familie Warneford en huldigde het plakket in, waarna Joan White, de nicht van Warneford samen met de heer Daniël Decock, ereconsul voor West- en Oost-Vlaanderen en Nadine Lenssens, Royal British Legion de bloemen neerlegden. Trompetmuziek rondde dit deel af. Met dank aan de vaandeldragers voor hun aanwezigheid.
Als afsluiter van onze inbreng trokken we naar het Dienstencentrum van Sint-Amandsberg waar we een nieuw monumentje plaatsten gemaakt door de leerlingen van het PTI in Kortrijk. Dat werd door schepen Tom Balthazar onthuld na trompetmuziek van Tony Oyen, het laatste deel van het verhaal en een lied van Noël Fack. Volgens Het Laatste Nieuws liet de schepen een kwartier op zich wachten. Doordat we met het kabinet van de schepen hadden afgesproken om de onthulling pas om 15 uur te doen ipv 14u45, omdat we vreesden in tijdnood te geraken en we uiteindelijk toch op schema bleven, moesten we inderdaad een kwartiertje wachten. We werden het slachtoffer van onze eigen voorzichtigheid. Tony Oyen en Noël Fack vulden het gaatje vakkundig op. Waarvoor dank.
We sloten dit onderdeel af met een bezoek en een hulde aan de gedenkplaat voor Warneford aan het klooster van de Visitatie. Een uniek moment voor de families.
De dag eindigde op de site van Gontrode, waar het gemeentebestuur van Melle een oriëntatietafel installeerde op de bunker aan het oude vliegplein. Mevrouw Briers, echtgenote van de gouverneur onthulde de tafel waarvan zij het meterschap had aanvaard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten